1. PROBLEM - Contamination: 
     
      Since all glass scales operate on the photoelectric measuring principle, any substantial distortion of the light (i.e. Oil, Dirt, Chips) can cause the scale to misread. 
      SOLUTION- 
      Keep the scale clean.  This is achieved by keeping the sealing lips in good order and using common sense when blowing chips or oil in the vicinity of the scale. 
    2. PROBLEM - Misalignment: 
      When the lines on the scanning reticle are not parallel to that of the glass, the light dark fluctuations that are produced will not be symmetrical, causing an unacceptable sinusoidal wave form. 
      SOLUTION- 
      Ensure that during the installation of the system all of the mounting surfaces are flat and the scale moves parallel to the travel of the machine.  This alignment is generally within +/- 0.004 inch.  Also, worn or damaged springs in the encoder can cause the misalignment in which case it is best to contact a qualified service representative.
    3. PROBLEM - Light Source: 
      Many light sources in linear encoders are incandescent lamps which may blow over a period of time just like a light bulb in your house.  Most newer encoders use a solid state infra-red L.E.D. which allows for faster traverse speeds and longer life.  When the light source goes out, no signal is produced causing the counter to remain at 0.0000 state even when the axis is traveled.  Most newer counters will flash or give an error message when this occurs to notify the user there is a problem with the system. 
      SOLUTION- 
      A qualified service representative should be contacted.
    4. PROBLEM - Wearing/Scratching of the glass or reticle: 
      When the glass or reticle are scratched or worn, the light that passes through the scratched area is disrupted just as with contamination.  If the edge of the glass in the scale is chipped or cracked the carriage will be shifted in this area causing the signal to fluctuate. 
      SOLUTION- 
      A qualified service representative should be contacted.
    5. PROBLEM - Crashing: 
      Sometimes a machine is over traveled driving the encoder into the end cap.  Repairs can range from replacing a bent spring to replacing the entire scale depending on how far the encoder was driven into the end cap. 
      SOLUTION- 
      Inspect the encoder for obvious damage.  If the encoder foot is broken, replace the encoder.  If the glass in the scale is broken, you will need to buy a new scale.  If there is no obvious damage contact your qualified service representative.  The repair is generally inexpensive. 
    6. PROBLEM - Cabling: 
      Sometimes cables are pinched or torn out of the encoder when the machine is traveled to extremes. 
      SOLUTION- 
      The solution is usually as simple as replacing the cable.  In rare instances the wires short together and cause more problems that require a qualified service representatives.
    7. PROBLEM - Display electronics: 
      Approximately 7% of all problems are caused by the digital readout display.  These problems range from the simple power problems to bad control chips or EPROM's. 
      SOLUTIONS- 
      If you have eliminated the scales as the cause of the problem, send in the box.  Most readout repairs are quick and inexpensive.
    8.  PROBLEM - Photocell: 
      When a photocell burns out  or becomes obstructed, the signal that is produced is faulty.  This will cause the scale to read improperly or not at all.  The most common symptom of photocell damage is the last digit on the display will "flicker' when traveled. 
      SOLUTION- 
      Call a qualified service representatives.  The photocells in some encoders can be replaced allowing for an inexpensive repair.
    9. PROBLEM - Calibration: 
      Over time, encoders can fall out of calibration due to deterioration of various components of dust buildup in the encoder.  This generally produces erratic readings or non-repeatability. 
      SOLUTION- 
      If you have the knowledge and proper equipment you can easily calibrate the encoder.  Otherwise it is best to call a qualified service representative to calibrate your system to manufacturers specifications.
    10. PROBLEM - User Error: 
      Many of today's high tech systems have several programming options which can be inadvertently changed or become confusing to the operator.  These parameters can effect the signal division, scaling or error correction in the readout. 
      SOLUTION- 
      A Tech Authority's qualified technicians provide technical help over the phone, offering you fast access to our knowledge to solve your problems.


909-614-4522 Employment ATA Mail Notify Webmaster Webmaster Login
Copyright © 2018. A Tech Authority. All Rights Reserved!